Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ  ΚΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Μια μελέτη από την Ισπανία που δημοσιεύθηκε χθες, συνδέει την μεσογειακή δίαιτα και την ταυτόχρονη χρησιμοποίηση ελαιολάδου με μειωμένη επίπτωση καρκίνου του μαστού σε γυναίκες αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου, 60 ως 80 ετών.

Από το 2003 ως το 2009 έγινε  σύγκριση μεταξύ 1476 γυναικών που τρέφονταν με μεσογειακή διατροφή και επιπλέον ελαιόλαδο, με 1391 γυναίκες που απλώς τους έγινε σύσταση να μειώσουν την κατανάλωση ζωικών λιπών.

Καρκίνος του μαστού παρουσιάστηκε περίπου σε 1 στις 1000 γυναίκες ανά έτος στην πρώτη ομάδα και σε περίπου σε 3 στις 1000 γυναίκες ανά έτος στην δεύτερη ομάδα.

Βλέπουμε ότι ο καρκίνος του μαστού ήταν κατά 68% σχετικά μειωμένος στην ομάδα του ελαιολάδου, συγκριτικά με την άλλη ομάδα.

Βεβαίως αυτό το καλό αποτέλεσμα αφορά μόνο την ομάδα των γυναικών που ελέγχθηκαν, δηλαδή τις γυναίκες 60 ως 80 ετών με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Ακόμη και έτσι, αυτή η μελέτη δείχνει ότι η μεσογειακή διατροφή με φυτικά προϊόντα, ψάρια και αγνό ελαιόλαδο πέρα από μείωση των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών, βοηθά και στην μείωση του καρκίνου του μαστού.

Όπως αναφέρουν και οι ίδιοι οι μελετητές χρειάζεται να διενεργηθεί και άλλη μελέτη παρακολούθησης για πιο πολλά χρόνια και με περισσότερες γυναίκες όλων των ηλικιών.

Τελικό συμπέρασμα: Ζήτω στην μεσογειακή διατροφή και ιδίως ζήτω στο ελαιόλαδο.

http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2434738

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :